— Kāds ir konservēšanas princips?
Pārtika pasliktinās noteiktu mikroorganismu un fermentu ietekmē. Saglabāšana daļēji deaktivē vai pilnībā iznīcina šos fermentus, kavē mikroorganismu, kas sabojā pārtiku, dzīvībai svarīgo aktivitāti vai pilnībā tos iznīcina. Tas ievērojami palielina produkta glabāšanas laiku.
— Kas ir sterilizācija?
Produkta apstrāde hermētiski noslēgtā stikla vai metāla traukā. Sterilizācija tiek veikta virs 100 ° C (parasti 113 -120 ° C) temperatūrā un zem spiediena, parasti speciālajos autoklāvos.
— Kas ir pasterizācija?
Ilgstoša produkta sildīšana salīdzinoši nelielā temperatūrā, parasti tā ir – 65 – 85 ° C. Dažu produktu pasterizācijai dažreiz pietiek ar līdz 60 ° C uzsildīšanu, citus jāsakarsē līdz 93 ° C. Pasterizācijas laikā iet bojā baktērijas, bet to sporas izdzīvo. Tieši tāpēc pasterizācijai pakļauj ēdienu, kas ir paredzēta ne pārāk ilgstošai glabāšanai, un glabāt to parasti rekomendē ledusskapī.
Pasterizētu produktu glabāšanas laiku var palielināt, izmantojot tendalizāciju - pasterizēšanu 2-3 reizes ik pēc 24 stundām. Tomēr tas samazina produkta uzturvērtību. Interesants fakts: pasterizācijas process tika nosaukts tā izgudrotāja, izcilā franču ķīmiķa un mikrobiologa Luija Pasteura vārdā.
Kāpēc stikla burkas ir sarullētas un skārda kannas ir hermētiski noslēgtas?
Sargāt pārtiku no gaisa. Tas var pārnēsāt sabojājošās baktērijas, un - un tas ir galvenais iemesls - gaiss izraisa oksidāciju, kas paātrina pārtikas sabojāšanos.
— Vai metāla bundžas ir kaitīgas veselībai?
Nē, ar nosacījumu, ka trauks ir augstas kvalitātes: izgatavots no balti lakotas skārda un hromētas loksnes, bez šķembām un dziļām iespiedumiem. Zemas kvalitātes bundžas var pārnest metālus un citas kaitīgas vielas pārtikā. Pēc konservu un tā satura atvēršanas, ja jūs to negrasāties ēst vienā ēdienreizē, labāk to pārvietot citā traukā, jo visi konservi var oksidēties.
Kādi pārtikas produkti ir piemēroti konservēšanai?
Gandrīz jebkuram produkta veidam apstrādei izvēlieties optimālo temperatūru un saglabāšanas metodi. Saglabājama ir ne tikai tradicionāli novāktā gaļa, zivis un dārzeņi ar augļiem, bet arī jūras veltes, jūraszāles (jūraszāles un citi), graudaugi. Francijā un citās valstīs jūs pat varat atrast konservētus konditorejas izstrādājumus!